Revolverend fonds

  • Efficiënte inzet van publiek geld
  • Hefboomwerking door co-financiering
  • Risicospreiding
  • Stimuleren van financieel levensvatbare projecten met maatschappelijk waarde
  • Imago
  • Grote afstand tussen overheid en ontvanger
  • Middelen niet direct opeisbaar
  • Duur en complex

D.    Nadelen van het instrument revolverend fonds

Het instrument revolverend fonds kent verschillende nadelen. Deze nadelen zijn verschillend van aard: sommige zijn juridisch, andere juist politiek, economisch of psychologisch. De  belangrijkste en meest genoemde nadelen worden hier behandeld.

Grote afstand tussen de overheid en de ontvanger

Het instrument revolverend fonds wordt vaak uitgevoerd door een externe fondsbeheerder. Deze beheerder heeft over het algemeen andere kwaliteiten en eigenschappen dan de overheidsorganisatie (zie ook Ervaring en expertise). Het is belangrijk oog te hebben voor de potentiële ontvangers van de financiering. Per beleidsterrein en -doelstelling zal het profiel van deze ontvangers verschillen, hetgeen om een verschillende behandeling vraagt. Bij ondernemers  mag worden uitgegaan, of is het zelfs wenselijk dat wordt uitgegaan, van een bepaalde mate van professionaliteit en zakelijkheid. Het kan ook zijn dat een laagdrempelige, informele en eenvoudige behandeling geschikter is, bijvoorbeeld bij individuele burgers. Over het algemeen is een professionele  fondsbeheerder daar minder goed toe in staat omdat binnen een overheidsorganisatie meer ervaring en expertise bestaan over hoe een dergelijke behandeling moet worden vormgegeven. . Dit nadeel kan worden ondervangen door het aantrekken van mensen bij het fonds met de benodigde ervaring en expertise of door een nauwere (personele) samenwerking tussen de overheidsorganisatie en de fondsbeheerder.

Duur en complex

Een niet te onderschatten nadeel van het instrument revolverend fonds is dat het oprichten van een fonds duur en complex is en doorgaans veel tijd en energie kost. Dit komt omdat het oprichten van een fonds vrijwel altijd maatwerk is en veel zaken geregeld moeten worden. Een subsidieregeling, op basis waarvan overigens ook garanties en leningen kunnen worden verstrekt, is bijna altijd eenvoudiger en sneller klaar. Wanneer er sprake is van tijdsdruk  of weinig mensen beschikbaar zijn voor het inrichten van een nieuw financieringsinstrument, kan het daarom verstandig zijn voor een subsidieregeling te kiezen. Daarnaast moet ook worden gekeken naar het beschikbare budget. Als er niet veel geld beschikbaar is, is het niet efficiënt  om een groot deel daarvan te besteden aan de oprichting van een fonds en het bijbehorende fondsbeheer. Zie ook wanneer het fonds wordt gebruikt. Overigens kunnen de oprichtings- en beheerkosten meevallen als deze worden verdeeld over de betrokken partners.

Middelen niet direct opeisbaar

Publiek geld dat in een revolverend fonds wordt gestort en vervolgens aan maatschappelijk relevante projecten wordt verstrekt is lange tijd niet beschikbaar voor andere doeleinden. Een revolverend fonds investeert immers in maatschappelijk relevante projecten die doorgaans een langdurige financieringsbehoefte en looptijd kennen, waardoor het  lang kan duren voordat de investering  naar het fonds terugvloeit. Tot die tijd kan het fonds of de  overheidsinstelling het geld dus niet aanwenden voor andere projecten of maatschappelijke doelstellingen.