Revolverend fonds

  • Efficiënte inzet van publiek geld
  • Hefboomwerking door co-financiering
  • Risicospreiding
  • Stimuleren van financieel levensvatbare projecten met maatschappelijk waarde
  • Imago
  • Grote afstand tussen overheid en ontvanger
  • Middelen niet direct opeisbaar
  • Duur en complex

C.    Voordelen van het instrument revolverend fonds

Het instrument revolverend fonds kent verschillende voordelen. Deze voordelen zijn verschillend van aard: sommige zijn juridisch, andere juist politiek, economisch of psychologisch. De belangrijkste en meest genoemde voordelen worden hier behandeld.

Efficiënte inzet van publiek geld

Een voordeel van het instrument revolverend fonds is dat efficiënt kan worden omgegaan met publiek geld. Het verstrekken van publiek geld via een revolverend fonds zorgt er immers voor dat een (publieke) euro meerdere malen kan worden ingezet voor het realiseren van verschillende maatschappelijk projecten. Op deze wijze kan langdurig(er) met publiek geld worden geïnvesteerd. Kanttekening hierbij is dat niet altijd een positief rendement wordt gerealiseerd. Revolverende fondsen investeren in projecten met een maatschappelijke doelstelling in geval van marktfalen c.q. een te hoog risico of te lange terugverdientijd. Gelet op hierop zullen deze projecten niet altijd het volledig verwachte financiële rendement opleveren. . Wel zal meestal een deel van het geld terugvloeien naar het fonds. Overigens is de oprichting van een revolverend fonds niet noodzakelijk om overheidsgeld meerdere keren te kunnen inzetten voor het realiseren van verschillende maatschappelijke projecten. Dit kan ook worden gerealiseerd wanneer de overheid direct investeert in een onderneming en het daaruit verkregen positieve rendement inzet voor het financieren van andere projecten.  

Hefboomwerking 

Revolverende fondsen kunnen een hefboomwerking hebben (ook wel katalyserende werking genoemd). Door publiek geld in een revolverend fonds te storten, kan het vertrouwen van marktpartijen worden versterkt om ook in het revolverend fonds te stappen. Dit kan zowel op project- als op fondsniveau (mits voor extern fondsbeheer wordt gekozen), waarmee er publiek/private co-financiering ontstaat. Klik hier voor meer informatie over de hefboomwerking van het fonds.

Stimuleren van financieel levensvatbare projecten met maatschappelijke meerwaarde 

Voordat een revolverend fonds financiering verstrekt worden aanvragers gevraagd om een positieve financiële businesscase te ontwikkelen voor hun activiteiten en bedrijfsvoering. Op die wijze probeert een revolverend fonds in levensvatbare projecten te investeren, zodat de investering van het fonds inclusief een rendement wordt terugverdiend. . Dit is met name aantrekkelijk in  sectoren waar de begunstigden voorheen bijdragen a fonds perdu ontvingen, bijvoorbeeld in de cultuur-, milieu- of welzijnssector, en dus minder de noodzaak hadden om eigen inkomsten te genereren. Overigens kunnen levensvatbare projecten ook worden gestimuleerd met andere financierings instrumenten van de overheid, zoals een subsidieregeling op grond waarvan leningen kunnen worden verstrekt. Klik hier voor meer informatie over de netwerksubsidie.

Risicospreiding

Er is een economische wetmatigheid die zegt dat risicospreiding gepaard gaat met een hoger (verwacht) rendement. Doordat het revolverend fonds investeert in meerdere projecten vindt risicospreiding plaats. Het totale rendement van het revolverend fonds zal gemiddeld hoger zijn dan wanneer er slechts in één of enkele projecten zou zijn geïnvesteerd. Naarmate het aantal thema’s c.q. maatschappelijke doelen binnen een fonds groter is dit effect sterker.

Imago

Een vaak genoemd voordeel van het financieringsinstrument revolverend fonds is diens imago:  bedrijven die financiering nodig hebben, doen vaak liever zaken met een fonds dan met de overheid rechtstreeks vanwege twee redenen:

1.  Een fondsbeheerder vormt een betere, meer professionele en deskundige gesprekspartner dan de overheidsmedewerker

2.  Ook heerst het beeld dat een fonds op afstand betrouwbaarder is. Daarmee wordt bedoeld dat er minder (onvoorspelbare) wisselingen zijn in het beleid en de investeringsvoorwaarden en dat bedrijven hier dus meer op kunnen rekenen. Hoewel het beleid en de regels zowel  bij een fonds als bij een subsidieregeling  kunnen worden veranderd, is de gedachte dat dit in de praktijk bij (revolverende) fondsen op afstand minder voorkomt